عاشقانه ای از تاریخ ادبیات کُردستان/
مه م و زین؛ شاهکار احمد خانی شاعر بزرگ کُرد

«مه م و زین» روايتی عاشقانه است كه احمد خانی با سرایش آن توانسته شاهنامه اي كُردی خلق کند و به گفته این بزرگ شاعر کُرد، مه م و زین حكايت نیست بلکه جزئی از تاريخ واقعی كُردهاست.
شاهوخبر؛ «احمد خانی» سراینده یکی از برجستهترین داستان های عاشقانه به زبان کردی و با لهجه کرمانجی به نام «مم و زین» است. خانی به دلیل سرودن این مجموعه و استفاده از درون مایه ملی در شعرهایش در ادبیات کردی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. احمد خانی از ایل خانی بود و در ناحیه «جوله میرگ» به دنیا آمد. در آن روزگاران این ناحیه به طور کلی «جزیره بوتان» نامیده میشد. این شاعر بزرگ کرد،از ۱۴ سالگی به نوشتن پرداخت و داستان منظوم مم و زین را در سن ۴۴ سالگی به پایان رساند.
بنا بر نوشته ها و آثار احمد خانی، وی بر زبانهای کردی، فارسی و عربی تسلط داشته و در سال ۱۶۸۳ میلادی فرهنگ عربی-کردی به نام «نوبهار» را برای یادگیری بهتر زبان عربی نوشته است.
اگر چه ماموستا هه ژار مه م و زین را به «سورانی» بازنویسی کرده است، به این علت که احمد خانی مه م وزین را با لهجه کرمانجی سروده است، این شاهکار شعر کردی تاکنون آنچنان که شایسته باشد در میان دیگر مردمان مناطق کردستان شناخته شده نیست.
مه م و زین روايتی تلخ و عاشقانه است كه احمد خاني با سرایش آن توانسته است شاهنامه اي كردي را خلق نماید و به گفته این بزرگ شاعر کرد، مه م و زین حكايت نیست، بلکه جزئی از تاريخ واقعي كردها است.
برای آشنایی خوانندگان با این شاهکار ادبیات زبان کردی، خلاصه ای از آن در ادامه می آید و در پایان نیز نسخه الکترونیکی بازنویسی شده توسط ماموستا هه ژار جهت دانلود آمده است.
اميري كُرد در جزيره بوتان فرمانروايي مي كرد. دو خواهر همچون پريان بهشتي داشت، يكي نامش «ستي» و ديگري «زين» بود؛ در دربار امير دو جوان رشيد و زيبا به نام «تاج الدين» و «مه م» در خدمت امير بودند.
يك روز در مراسم نوروزي كه همه به میان طبيعت مي رفتند، تاج الدين و مه م لباس مبدل دخترانه مي پوشند. ناگهان چشمشان به دو فرشته در لباس پسرانه مي افتد؛ متوجه مي شوند كه این دو پسر نيستند و از همانجا وابسته هم مي شوند و انگشترهاي خود را عوض مي كنند.
بالاخره بعد از مدتی تصميم به خواستگاري از این دو دختر پری چهره مي گيرند؛ ابتدا تاج الدين چون بزرگ تر است به خواستگاری م یرود.امير با وصلت تاج الدين و ستي موافقت و جشن باشكوهي برگزار مي كند... .
اما حکایت اصلي این شاهنامه از اينجا شروع مي شود:
امير غلامی شيطان صفت به نام «بكو» دارد؛ بكو به امير مي گويد تاج الدين دامادت، هم چشم طمع به تخت شما دارد هم مي خواهد زين را براي مه م بگيرد... .
امير خشمگين شده و قسم مي خورد هركس براي مه م به خواستگاري بيايد گردنش را خواهد زد؛ فاصله و جدائی میان مه م و زين شروع مي شود، ولي هر روز بيشتر وابسته هم م يشوند و دو بار در نبود امير با هم ملاقات مي كنند.
بكو دوباره خود را به امير مي رساند و مي گويد رابطه مه م و زين بیش از گذشته شده، آبروي شما را مي برند؛ امير این سخن را باور نمي كند؛ بكو مي گويد من مه م را خوب مي شناسم، او را به قصر دعوت كن و مسابقه شطرنجی با او ترتیب بده؛ شرطی بگذار و بگو اگر بازنده شدي، بايد حقيقت را بگويي كه آيا با زين رابطه داري يا نه؟ بكو مي داند مه م دروغ نمي گويد؛ مه م پس از دعوت به قصر مي آيد، بازي زندگي شروع مي شود، چند بار امير در بازي شطرنج مي بازد... .
چشم بکو به زين مي افتد كه از پشت پنجره اتاق به بازي برادر و معشوقه اش نگاه مي كند؛ دوباره بكو نقشه اي دارد؛ به امير مي گويد براي خوش شانسي جاي خود را عوض كنيد. همين كه اين اتفاق افتاد چشم مه م به زين می افتد و هوش و حواس از سرش مي پرد و بازي را مي بازد.
امير به مه م مي گويد شرط را باختي، حال از رابطه خود و زين بگو؛ مه م می گوید، آری...، من عاشق دختری نجيب به نام زين هستم؛ امير خشمگين می شود و می خواهد مه م را بكشد كه تاج الدين مانع می شود، ولي دستور مي دهد او را به سياهچال بندازند.
بدین ترتیب هر روز مه م در زندان ضعيف و بينوا و زين در قصر نالان و پريشان مي شود، تا جايی که عشق زميني را فراموش مي كند و معشوق خود را خالقش قرار مي دهد.
بالاخره مردم شهر به این وضعیت اعتراض می کنند، زيرا از اين عشق باخبر هستند. امير در واکنش به این اعتراض ملايم تر شده و زين را به ملاقات مه م ميفرستد؛ مه م چنان ضعيف گشته كه زين را نم يشناسد و مي گويد، جز پروردگارم معشوقه ای ندارم... .
در این میان مه م ازحال مي رود و طبيب هاي امير نمي توانند او را به زندگي برگردانند و جان مي دهد؛ زين نيز بر سر مزار مه م رفته و آنقدر گريه و ناله سر مي دهد تا جان به جان آفرین تسليم مي شود؛ امير نيز پشيمان و نادم، بكو را به درك واصل مي كند.
بر اساس یافته های تاریخی، هم اكنون مزار « مه م و زين» در كنار يكديگر در شهر بوتان در جنوبشرقی ترکیه قرار دارد؛ می گویند همیشه خاري در میان دو مزار می روید ومردمان آن دیار آن را به بكو نسبت مي دهند و هنوز او را نفرين مي كنند.
برای دریافت نسخه الکترونیکی «مه م وزین» کلیک کنید
انتهای پیام/الف
لینک کوتاه: https://goo.gl/Tpxpfp
برچسب ها :
احمدخانیمه م وزینشاهکار ادبیات کردیادبیات کردستانشاهنامه کردیشاعران کردستاننظرات کاربران :
دیدگاه های ارسالی شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
- 370 فقره تصادف نوروز امسال به فوریت های پزشکی کُردستان گزارش شد
- مصاف شهرداری کامیاران و خوشه طلایی ساوه در ورزشگاه آزادی
- زمینه سرمایه گذاری و اشتغال را فراهم می آوریم/ پیش بینی 32 میلیارد تومان اعتبار برای مکانیزه نمودن 2 هزار هکتار از اراضی پایاب سد گاوشان
- رهبر انقلاب:در مقابل کسانی که بخواهند رای مردم را در انتخابات بشکنند می ایستم/ انقلاب و پیشرفت متوقف نمی شوند
- شرایط شرکت در مسابقات قوی ترین مردان سال 96 بزوش اعلام شد
- مطالبه مردم و رهبری از مسئولان تمرکز بر تولید و اشتغال است
- سال جدید، سال اشتغال بیشتر برای جوانان خواهد بود/باید مشارکت حداکثری، رقابت سالم و انتخابات قانونی، مد نظر همه ما باشد
- اجرایی شدن طرح تامین مالی خُرد در کامیاران با اعتبار 120 میلیارد ریالی
- پرداخت 13 میلیارد ریال تسهیلات خود اشتغالی برای اشاعه کسب وکار در کامیاران
- روایت های تکان دهنده عکاس ایرانی از فاجعه بمباران شیمیایی حلبچه+تصویر
- ایام نوروز زمان مناسبی برای ارتقای فرهنگ ترافیک شهری است
- وزنه بردار کامیارانی در راه مسابقات جهانی مکزیک
- آغاز پیش ثبت نام داوطلبان کاندیداتوری شورای اسلامی شهر و روستا
- انتصاب رئیس جدید شرکت گاز کامیاران
- کرمانشاه و کُردستان در صدر آمار استان های بیکار ایران
- فاجعه حلبچه و تاثیر آن در تحول حقوق بین الملل
- صعود زمستانه گروه کوهنوردی شاهو به قله دماوند
- تجلیل از انتها قبادی، بانوی نویسنده کامیارانی
- اعطای نشان شوالیه توهین به هنرخوشنویسی است/ ما باید به فرانسوی ها نشان هنر بدهیم
- شطرنج باز کامیارانی، قهرمان مسابقات یابود شهدای پلاسکو
- راه اندازی گشت های نوروزی در بازار کامیاران
- نقش بی بدیل زنان در امور اجتماعی انکار ناشدنی است/ انتخابات بهترین فرصت برای نقش آفرینی زنان است
- زنان می توانند پیشگامان تغییر در جهان باشند
- دیدار شهرداری کامیاران و پیام مقاومت ساری در ورزشگاه آزادی
- انتقاد فرمانده سپاه کُردستان از ضعف اقدامات فرهنگی در استان
- هرچه داریم، از شهدا داریم و این حقیقت محض است
- انتشار کتاب صید قزل آلا در پالنگان با ریچارد براتیگان
- تولید و ترویج صنایع دستی توسط بانوی کارآفرین کامیارانی
- ماردین رستمی قهرمان قهرمانان شطرنج کُردستان شد