اورامان دیاری ناشناخته2:
آیین مردمان دیار اورامان، استواری و بی آلایشی اخلاص و عمل

بر بلندای اورامان سرود اذان چنان رعشه می آفریند که رهرو را وا میدارد بر تکه سنگی نماز را برپا داشته و دست ها را فراتر از قله "پیرخدر شاهو" تا کران آسمان برای نشان دادن اخلاص و عبودیت بلند نماید.
به گزارش شاهو خبر؛ تا قبل از اسلام دین مردمان منطقه اورامان "زرتشتی" بوده و چنان بر این عقیده خود استوار بوده اند که از سال 18 تا سال 318 هجری جنگ های بسیاری برای تصرف این منطقه روی داده است، اما لشکرمسلمانان نتوانسته اند اورامان را فتح نمایند.
جنگ های سخت و خانمان براندازی در این منطقه در جریان بوده و مردمان این دیار ضرر و زیانی چندین صدساله را تحمل نموده اند؛ جنگ هایی مانند "دربند جها دزلی(دةربةن جةهة)" در دامنه کوه مهدی، "جنگ یازده اصحاب دزلی"، "جنگ خرمال"، "جنگ های قلعه "زةلم" و"سرپیر" که هر کدام باعث ویرانی های زیادی شده تا اینکه مردمان این دیاربدون زور و میل و تنها از راه آشنایی با دین مبین اسلام، این دین را برگزیده اند.
مردمان اورامان با آگاهی و روشنی دین اسلام را پذیرا شده و حال به حدی بر این دین پایبند هستند که عقیده و اخلاص آنان زبانزد و مورد اعتنای دیگر مسلمانان است؛ این مردمان بدون ریا و تظاهر مشغول عبادت می شوند و نمازهای جماعت را چنان برپا می دارند که گویی نماز فرادا را هرگز نپسندیده اند.
در میان کتاب های تاریخی به نوع دین مردمان دیار اورامان اشاراتی شده و بدون تحقیق یا ناآگاهی آنان را پرستندگان ماه و خورشید و ستارگان معرفی نموده اند، در حالیکه بر طبق دیانت زرتشت اگر به هر روشنایی بنگری خدای یکتا را در آن خواهی دید و هر نقطه روشن وموجوی نشانه ایی از ایزد پاک بوده است، به همین خاطر مردمان اورامان آتش را نیکو داشته و در روز رو به خورشید و درشب به سوی ماه و ستارگان خدای فروهر را یاد می نمودند.
از جمله کتاب های مهم در امور مذهبی، آیینی و روش های عبادی این دیار، کتاب "معرفت" پیر شالیار است که اگر مورد مطالعه قرار گیرد، خواننده در خواهد یافت که روش ها و نوع عبادات مردمان دیار اورامان بسیار به عبادت های مسلمانان نزدیک و شبیه است و این خود تسلسل آیینی و عبادی ادیان یکتا پرست را به خوبی نشان می دهد.
در این کتاب آمده است که " ایزد منان 36 روز را از روشنی روز تا تاریکی شب برای روزه داری واجب نموده است" که این 36 روز نیز در اسلام به صورت 30 روز روزه ماه مبارک رمضان و 6 روز روزه داری ماه شوال آمده است؛ (من صام رمضان فاتبع سته من شوال کمن صام الدهر)
همچنین در کتاب "معرفت" بر دشمنی اهریمن با انسان ها تاکید شده و آمده است که " فرشته روشنی، نور و رحمت با اهرمن در ستیزند. اهرمن با انسان ها دشمن است؛ نور و روشنایی نشان رحمت ایزد و تاریکی و ظلمت نشانی از اهرمن و شیطان هستند" که همین مساله به روشنی و زیبائی در قرآن کریم آمده است و خداوند می فرماید (الله نورالسماوات و الارض کمثله نوره...)
بدین ترتیب مردمان دیار اورامان پیروادیان یکتا پرست بوده و پایبندی خاصی بر احکام الهی داشته اند. با روشن شدن چراغ هدایت اسلامی، دین حنیف اسلام را پذیرفته و شواهدی چند نیز موجود است که "پیر شالیار" نیز عاقبت اسلام را پذیرا شده و از جمله ی 99 پیر اورامان شده است.
امروز نیز بر بلندای اورامان سرود اذان چنان رعشه می آفریند که رهرو را وا میدارد بر تکه سنگی نماز را برپا داشته و دست ها را فراتر از قله "پیرخدر شاهو" تا کران آسمان برای نشان دادن اخلاص و عبودیت بلند نماید.
انتهای پیام/ف
برچسب ها :
اورامانهورامانهه وراماناهور امانپیرشالیارکتاب معرفتدین اسلامنظرات کاربران :
دیدگاه های ارسالی شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
- 370 فقره تصادف نوروز امسال به فوریت های پزشکی کُردستان گزارش شد
- مصاف شهرداری کامیاران و خوشه طلایی ساوه در ورزشگاه آزادی
- زمینه سرمایه گذاری و اشتغال را فراهم می آوریم/ پیش بینی 32 میلیارد تومان اعتبار برای مکانیزه نمودن 2 هزار هکتار از اراضی پایاب سد گاوشان
- رهبر انقلاب:در مقابل کسانی که بخواهند رای مردم را در انتخابات بشکنند می ایستم/ انقلاب و پیشرفت متوقف نمی شوند
- شرایط شرکت در مسابقات قوی ترین مردان سال 96 بزوش اعلام شد
- مطالبه مردم و رهبری از مسئولان تمرکز بر تولید و اشتغال است
- سال جدید، سال اشتغال بیشتر برای جوانان خواهد بود/باید مشارکت حداکثری، رقابت سالم و انتخابات قانونی، مد نظر همه ما باشد
- اجرایی شدن طرح تامین مالی خُرد در کامیاران با اعتبار 120 میلیارد ریالی
- پرداخت 13 میلیارد ریال تسهیلات خود اشتغالی برای اشاعه کسب وکار در کامیاران
- روایت های تکان دهنده عکاس ایرانی از فاجعه بمباران شیمیایی حلبچه+تصویر
- ایام نوروز زمان مناسبی برای ارتقای فرهنگ ترافیک شهری است
- وزنه بردار کامیارانی در راه مسابقات جهانی مکزیک
- آغاز پیش ثبت نام داوطلبان کاندیداتوری شورای اسلامی شهر و روستا
- انتصاب رئیس جدید شرکت گاز کامیاران
- کرمانشاه و کُردستان در صدر آمار استان های بیکار ایران
- فاجعه حلبچه و تاثیر آن در تحول حقوق بین الملل
- صعود زمستانه گروه کوهنوردی شاهو به قله دماوند
- تجلیل از انتها قبادی، بانوی نویسنده کامیارانی
- اعطای نشان شوالیه توهین به هنرخوشنویسی است/ ما باید به فرانسوی ها نشان هنر بدهیم
- شطرنج باز کامیارانی، قهرمان مسابقات یابود شهدای پلاسکو
- راه اندازی گشت های نوروزی در بازار کامیاران
- نقش بی بدیل زنان در امور اجتماعی انکار ناشدنی است/ انتخابات بهترین فرصت برای نقش آفرینی زنان است
- زنان می توانند پیشگامان تغییر در جهان باشند
- دیدار شهرداری کامیاران و پیام مقاومت ساری در ورزشگاه آزادی
- انتقاد فرمانده سپاه کُردستان از ضعف اقدامات فرهنگی در استان
- هرچه داریم، از شهدا داریم و این حقیقت محض است
- انتشار کتاب صید قزل آلا در پالنگان با ریچارد براتیگان
- تولید و ترویج صنایع دستی توسط بانوی کارآفرین کامیارانی
- ماردین رستمی قهرمان قهرمانان شطرنج کُردستان شد